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BIF REGULATIONS EFFECTS ON INDUSTRIAL BOILER 
          
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
SEP 23 1991 
 
Honorable Alex McMillan 
House of Representatives 
Washington, D.C. 20515 
 
Dear Mr. McMillan: 
 
Thank you for your letter of August 2, 1991, regarding 
Rexham Industrial's and Richard McClintock's concerns about 
the recent regulations for burning hazardous wastes in boilers 
and industrial furnaces (BIFs).  You requested information on how  
the BIF regulations and the recently amended Clean Air Act would  
affect the operation of Rexham's boiler. 
 
The Environmental Protection Agency (EPA) published the 
BIF regulations on February 21, 1991 (copy enclosed).  These  
regulations require facilities that burn hazardous wastes to  
monitor the combustion for high efficiency and to control any  
pollutants in the flue gases that might pose a threat to human  
health and the environment.  EPA developed these regulations over  
a period of four years and requested public comments on them on  
two different occasions.  After giving the industry opportunity 
to submit comments, EPA responded to all comments and 
accommodated many of then by revising the proposed regulations. 
 
In his letter, Mr. McClintock indicated that he is not sure  
whether the spent solvents he has been burning as fuel are  
actually regulated as hazardous waste.  The BIF rule applies to  
boilers only if they burn hazardous waste.  Although I suspect  
that the spent solvents are hazardous wastes, the state of North  
Carolina can assist Mr. McClintock in making a final  
determination. 
 
Mr. McClintock also indicated that the spent solvents are a  
cleaner fuel than No. 2 fuel oil.  In developing the final BIF  
regulations, EPA was aware that some hazardous waste fuels have  
very low levels of toxic organic or metal constituents and may be  
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hazardous only because they are ignitable and pose a fire or  
explosion hazard.  Accordingly, the BIF regulations exempt 
boilers burning such low-hazard waste from many of the emissions  
standards (e.g., particulate matter limits and emissions testing  
for organics and toxic metals).  These exemptions are 
implemented, however, under the permitting process established by the 
regulations.  Thus, although a boiler burning "low-risk 
waste" may be exempt from certain emission standards, it would  
still need a Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
permit. 
 
Regulations that EPA will promulgate under the recently  
amended Clean Air Act are not likely to affect the burning of  
hazardous waste in boilers.  Amended Section 112 requires EPA to  
establish standards for toxic pollutants representing maximum  
achievable control technology.  Although boilers are a source  
category that EPA will consider in developing regulations, 
amended Section 112 explicitly requires EPA to consider existing  
RCRA regulations in determining whether additional controls are  
necessary.  Given that EPA believes that the BIF regulations  
adequately control emissions from boilers that burn hazardous  
waste, additional controls under Section 112 may not be needed to  
address waste burning in boilers. 
 
Thank you for your interest in the safe and effective  
management of hazardous waste. 
 
Sincerely yours, 
 
 
Don R. Clay 
Assistant Administrator 
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