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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
DEC 7 1988 
 
Mr. Phillip D. Stapleton 
Stapleton Company 
1350 West 12th Street 
Long Beach, California  90813 
 
Dear Mr. Stapleton: 
 
This letter is in response to your letter dated September 
26, 1988 in which you asked several questions pertaining to 
you OMEGA EN Process. 
 
In general, industrial plating operations vary greatly in 
layout and processes utilized.  Identifying wastes generated 
from plating operations requires specific details on the 
individual process steps, which usually include pretreatment of 
the metal, application of the coating, and post treatment. 
Identifying applicable RCRA regulations for materials generated 
from reclamation of plating wastes is directly dependent upon 
waste identification at the point of generation, as well as 
specific information about further processing and the end use 
of the reclaimed material.  Determining the RCRA status of 
units and facilities receiving the material is largely 
dependent on similar information. 
 
Your letter did not provide sufficient information to 
specifically answer you questions.  Even if you had provided 
the requisite information, the Agency could only give you 
hypothetical answers as to the general application of RCRA 
regulations.  For each individual facility, the appropriate 
Region or RCRA authorized State will have to make the final 
determination as to the applicability of RCRA regulations based 
on an analysis of the actual facilities and processes. 
Regardless of their RCRA authorization status, States may 
impose regulations more stringent or broader-in-scope than 
those in 40 CFR Parts 260-270 as a matter of State Law. 
 
The following discussion outlines RCRA regulations that 
might apply to the OMEGA EN process.  Where crucial information 
was not provided, I have made certain assumptions, which may 
not properly characterize you process, and discuss the 
applicable RCRA regulations for each assumption. 
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Whether the filter cake from the APU330 unit meets the F006 
listing depends upon the particular plating process or 
processes at a generator's facility.  Assuming that the APU330 
device receives only wastes (such as bath solutions and/or 
rinse waters) from an electroless plating operation, the 
filter cake will not meet the listing for F006 or any other 
waste currently listed in 40 CFR Section 261.31 (51 FR 43351, 
December 2, 1986).  However, if the APU330 device also receives 
bath solutions and/or rinse waters from an electroplating 
process, the filter cake may meet the F006 listing description, 
and its subsequent management is regulated under Subtitle C of 
RCRA.  Further, the filter cake may be a listed hazardous waste 
if the cake meets other listing descriptions or is derived-from 
listed hazardous waste per 40 CFR Section 261.3(c)(2)(i) (e.g., 
FOO8 plating bath residues).  The generator of these hazardous 
wastes must comply with Part 262 for each shipment of waste to 
Unit 2, and the Unit 2 facility is subject to a RCRA storage 
permit for hazardous waste storage prior to reclamation in Unit 
2 as specified in Section 261.6(c)(1). 
 
Solid Waste Identification 
 
In order to determine whether or not the filter cake is a  
solid waste under Section 261.2, I have assumed that the filter 
cake is either a sludge or a spent material.  Each of these 
assumptions is discussed below.  Additional details are needed 
to address the regulatory status of the filter cake. 
 
a.  Assume the filter cake is a sludge.  If the APU330 unit 
treats "dragout tank" wastewater, the filter cake, may be a  
wastewater treatment sludge.  Sludge is defined in Section  
261.10.  If the sludge meets a listing description or is 
derived from a listed waste, it is classified as both a solid 
waste and a listed hazardous waste.  Listed sludges are solid 
wastes even when reclaimed, per Section 261.2(c)(3). 
 
Assuming that the sludge (filter cake) exhibits a hazardous 
waste characteristic but is not listed, it is classified as a 
solid waste and is subject to RCRA Subtitle C regulation except 
when it is being reclaimed (Section 261.2(c)(3), Table 1). 
 
No information was provided as to whether the filter cake 
exhibits a RCRA characteristic.  If the filter cake exhibits no 
characteristic of a hazardous waste and is not listed, RCRA 
Subtitle C is not applicable.  More stringent and 
broader-in-scope State laws and applicable Subtitle D 
regulations, however, will apply to the waste.  Reclamation of 
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the filter cake in Unit 2 will generate new materials (other) 
than products) that may need to be tested to determine whether 
Subtitle C applies. 
 
b.  Assume that the filter cake is a spent material.  If  
the APU330 unit filters the plating bath and not the rinse 
waters, the filter cake may more properly be classified as a  
spent material than a sludge.  The bath solutions being 
filtered are spent materials and the filter cake is derived 
from the spent materials.  If the solutions were listed 
hazardous wastes, the cake would also be a listed hazardous 
waste (50 FR 619, Note 7, January 4, 1985).  Again, if no RCRA 
characteristic is exhibited and no listing applies, RCRA 
Subtitle C regulations are not applicable.  If the spent 
material does exhibit a characteristic, or is listed, and is 
sent for reclamation, it is identified and regulated as a  
hazardous waste (Table 1, Section 261.2(c)(3)). 
 
Regulation of Unit 2 
 
If Unit 2 is a legitimate recycling unit, it will not be 
regulated under Subtitle C when reclaiming sludges or spent 
materials, unless the reclamation process is analogous to land 
disposal or incineration (see 40 CFR 264.1(g)(2), 264.1(c)(6), 
and 50 FR 643, January 4, 1985).  If Unit 2 is an incinerator 
and material is being recovered from a destruction process, 
Unit 2 is subject to the incinerator standards in Subpart O of 
Part 264 or 265 and to the requirement to obtain a RCRA permit, 
Part 270.  Generators and transporters of recyclable materials 
are subject to the requirements of 40 CFR 261.6(b).  Assuming 
that Unit 2 is a recycling unit, Section 261.6(c) specifies the 
RCRA requirements for the owner/operator. 
 
Status of Calcium Phosphite/Calcium Sulfate 
 
The regulatory status of the calcium phosphite/calcium 
sulfate reclaimed from Unit 2 will depend upon whether further 
processing of the calcium phosphite/calcium sulfate must be 
provided and whether it is a product (40 CFR Section 
261.2(e)(ii)).  Assuming that a fertilizer market exists, a 
calcium phosphite/calcium sulfate fertilizer product generated 
from Unit 2 would result in classifying the recycled materials 
as solid waste by Section 261.2(c)(1) (use constituting 
disposal).  If Unit 2 were reclaiming a hazardous waste, the 
waste-derived commercial fertilizer produced for the general 
public's use out of Unit 2 would not presently be regulated per 
40 CFR 266.23(a), provided they met the conditions of Section 
266.20(b) (including any applicable treatment standards under  
40 CFR Part 268). 
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If the calcium phosphite/ calcium sulfate from Unit 2 were 
converted to a cooling/heating system corrosion inhibitor, the 
status of the calcium phosphite/calcium sulfate would depend on 
whether the material requires further processing.  (On the  
distinction between a product and a waste see 50 FR 634, 
January 4, 1985.)  If the calcium phosphite/calcium sulfate has 
only been partially reclaimed and must be reclaimed further, 
the calcium phosphite/calcium sulfate may still be considered a 
solid waste and a recyclable material.  The recyclable 
materials reclaimed (or partially reclaimed) to form the 
calcium phosphite/calcium sulfate should be analyzed as  
described above for the filter cake. 
 
Status of Nickel Hydrate 
 
Based on data provided, the nickel hydrate is partially 
reclaimed material that may or may not be a waste.  If it has 
been reclaimed and only needs to be refined in the cook unit to 
form a commercial product, it may be more like a product than a 
waste (see 50 FR 634, January 4, 1985) and, thus, may not be 
subject to Subtitle C requirements unless used in a manner 
constituting disposal or incinerated.  If the nickel hydrate is 
a waste, you may be able to apply for a variance from the 
definition of a solid waste under Section 260.30 
 
The above discussion was intended to provide the context in 
which the RCRA regulations may effect the operation of the 
OMEGA EN process.  Because insufficient information was 
provided to make accurate determinations, a number of different 
assumptions had to be made to address each of the relevant 
issues.  In addition, you asked that I respond to the following 
specific questions: 
 
1)  Can EPA issue a document stating that the material is a  
solid waste? 
 
I have answered this question as best I can based on the  
information provided. 
 
2)  Will each generator of this filter cake require a  
delisting from each State with more stringent regulations than 
EPA? 
 
The answer to this question depends on the individual 
State's requirements and their RCRA authorization status. 
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Questions about the delisting process can best be answered by 
referring to an EPA publication entitled Petitions to Delist 
Hazardous Wastes--A Guidance Manual (EPA 530/SW-85-003).  This 
publication can be obtained by calling the National Technical 
Information Service (NTIS) at (703) 487-4650 and asking for 
publication number PB85-194488.  Specific questions can be 
answered by contacting Terry Grogan, Chief, Delisting Section 
at EPA Headquarters, at (202) 382-4206. 
 
3)  What are the provisions for the filter cake to be 
shipped as a hazardous waste to our facility in Illinois, which 
is not required to have a hazardous waste treatment permit? 
 
If the filter cake is identified as a hazardous waste, 
shipment of a hazardous waste off-site for recycling will 
subject the generator to 40 CFR Part 262 requirements (40 CFR 
Section 261.6(b))  The Illinois facility (Unit 2) will not be 
required to have a treatment permit if Unit 2 is a recycling 
facility ( and not an incinerator or an industrial furnace). 
However, if there is any storage of the hazardous waste 
received from off-site prior to entering Unit 2, the facility  
will have to obtain a RCRA storage permit under Section 
261.6(c). 
 
4)  Will Stapleton be required to become a hazardous waste 
treatment facility if it only processes it electroless nickel 
material and returns all the nickel box to the process? 
 
Again, facilities that recycle recyclable materials are not 
subject to RCRA treatment permit requirements.  The storage of 
hazardous waste prior to recycling, however, subjects the 
facility to the requirement to obtain a RCRA permit (40 CFR 
Section 261.6(c)).  If storage does not occur, then the general 
rule is that reclamation is regulated while recycling (without 
reclamation) is not. 
 
Return of all nickel back to the process is a significant 
effort in waste minimization/reduction but does not affect the 
application of RCRA regulations in this instance.  State  
regulations that are more stringent or broader-in-scope than 
the Federal regulations discussed herein should be addressed by 
the implementing State agency. 
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In closing, I would like to reiterate that the final 
determination as to the applicability of RCRA regulations for  
any specific facility must be made by the appropriate State 
and/or EPA Regional Office. 
 
If you have any further questions or need additional 
information, please contact Steve Cochran at (202) 475-8551. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance 
Director  
Office of Solid Waste 


