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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:    Classification of Wastes Containing 
            F001-F005 Constituents 
 
FROM:       Jeffery D. Denit 
            Acting Director 
            Office of Solid Waste  (WH-562) 
 
TO:         Phillip L. Bobel 
            Chief, Waste Programs Branch 
            EPA Region IX  (RT2) 
 
This is in response to your memo of December 30, 1987, on waste 
classification, as per Mr. Sandoval's request.  I think the 
confusion Mr. Sandoval is experiencing is due to imprecise use of 
terms.  A person should not classify a waste that contains an 
F001-F005 hazardous constituent as an "F" waste for land ban 
purposed, or on the manifest.  However, if a person generates one 
or more of the specifically listed "F" spent solvents e.g., spent 
trichloroethylene (F001) and then mixes the spent solvent with 
another waste, the mixture does in fact contain F001 and therefore 
is subject to the land disposal restrictions. 
 
When an F001 waste is mixed with another hazardous waste, the 
proper description of the mixture would include all applicable 
waste codes.  For example, F001 mixed with an ignitable waste 
(D001) should be described as F001, D001, and the mixture would be 
subject to the treatment standard in 40 CFR Section 268.41.  There 
is no de minimus amount below which a listed waste need not be 
identified.  (Of course, if the F001/D001 mixture does not exhibit 
ignitability, the classification for the mixture would not have to 
include the "D001" descriptor.  Further, you should note that when 
a waste listed only because it exhibits a characteristic, e.g., 
F003, is mixed with a solid waste and the resultant mixture does 
not exhibit a characteristic, the mixture is not hazardous waste. 
See 40 CFR Section 261.3(a)(iii).) 
 
 


