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MAY 20 1986 
 
Mr. Paul B. Guptill  
Missouri Hospital Association  
P.O. Box 60  
4713 Highway 50 West  
Jefferson City, Missouri  65102  
 
Dear Mr. Guptill:  
 
This is in response to your letter dated April 14, 
1986, regarding the regulatory status of used x-ray film  
being sent to refiners for silver reclamation.  In order  
to answer this question, one must first determine whether  
the used x-ray film is considered a solid waste.  Under  
the hazardous waste rules, all spent materials, and listed  
sludges and listed by-products that are sent for reclamation  
are defined as solid wastes, (see 40 CFR 261.2(c), used  
x-ray film would be defined as a spent material.1/  Therefore, 
used x-ray film would be defined as a solid and hazardous  
waste if it is listed or exhibits one or more of the hazardous  
waste characteristics (i.e., ignitability, corrosivity,  
reactivity, or extraction procedure (EP) toxicity).2/ 
Since these films are not specifically listed, they would  
only be defined as hazardous if they exhibit any of the  
hazardous waste characteristics.  Based on test data provided  
by the National Association of Photographic Manfacturers (NAPM), 
                      
 
1/   A spent material is any material that has been used and  
     as a result of such use can no longer serve the purpose  
     for which it was produced without processing.  
 
2/   In your letter, you argue that used x-ray film going  
     to a refiner would not be considered hazardous,  
     regardless of their hazardous levels.  However, the  
     Agency has always defined the hazardousness of the  
     waste based upon the characteristics of the waste  
     and not how it is managed. 
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these films, in and of themselves, do not appear to be  
hazardous under RCRA.  Therefore, used x-ray films are  
probably not subject to the Federal hazardous waste management  
regulations (see enclosure).  
 
You should be aware, however, that although the data  
provide by NAPM appears to suggest that these films are  
non-hazardous, each generator is still responsible for  
making this determination.  If the generator determines  
that their used x-ray films are hazardous, they would be  
subject to the hazardous waste rules.  However, the only  
requirements under the Federal regulations that would be  
imposed upon the generator would be to get an identification  
number and to comply with the uniform hazardous waste  
manifest.  I, therefore, question the cost figures estimated  
by the Missouri Department of Natural Resources (DNR) for  
hospitals to comply with the hazardous waste rules.  
 
Please feel free to give me a call if I can be of any  
further assistance my telephone number is (202) 475-8551.  
 
Sincerely,  
 
 
Matthew A. Straus  
Chief  
Waste Identification Branch  
 
 
Enclosures 
 
 


