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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY 
RESPONSE 

Ms. Susan Pendleton 
Program Manager 
ERM-New England, Inc. 
19 Commercial Street 
Portland, Maine 04101 
 
Dear Ms. Pendleton: 
 

Thank you for your March 12, 1998 letter in which you request the 
Environmental Protection Agency's (EPA's) interpretation of certain preamble language 
relating to the wastewater treatment unit (WWTU) exemption at 40 CFR §264.1(g)(6) 
and 265.1(c)(10). Specifically, you ask whether, under EPA's interpretation of this 
language, a tank could qualify for the WWTU exemption if it is used solely for 
wastewater treatment for part of the year and is then used for another purpose for 
another part of the year. 
 

The September 2, 1988 Federal Register preamble language, which is the subject 
of your inquiry, states the following: 
 

EPA intends that this [wastewater treatment unit] exemption apply to any tank system 
that manages hazardous wastewater and is dedicated for use with an on-site wastewater 
treatment facility. However, if a tank system, in addition to being used in conjunction 
with an on-site wastewater treatment facility, is used on a routine or occasional basis to 
store or treat a hazardous wastewater prior to shipment off-site for treatment, storage, or 
disposal, it is not covered by this exemption. Unless the tank system otherwise qualifies 
for some other exemption, it would be subject to the revised standards for hazardous 
waste tank systems. 

 
53 Fed. Reg. 34080 (emphasis added). 

 
You ask what EPA meant by the language "dedicated" [for use with an on-site 

wastewater treatment facility] and offer two possible interpretations. One 
interpretation, you suggest, is that the WWTU must be dedicated solely for wastewater 
treatment at all times. A second interpretation, you suggest, is an "alternating use" 
scenario in which a WWTU may operate as a WWTU for a portion of a year, dedicated 
for wastewater treatment for that period of time in use, and then operate as an 
accumulation tank for a different part of the year. The Agency confirms the first 
interpretation, described above. That is, in order to satisfy the WWTU exemption, a tank 
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must be dedicated solely for on-site wastewater treatment at all times and for 
no other purpose. EPA believes that the preamble language is clear on this point. EPA 
did not intend the WWTU exemption to apply in situations involving "dual use" of a 
tank (when a tank is concurrently used for wastewater treatment and for another 
purpose). Nor did EPA intend for the exemption to apply in situations, such as the one 
your letter describes, involving "alternating use" of a tank. Since the purpose of this 
exemption is to avoid dual regulation under the Clean Water Act and the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA), EPA believes that a tank must be used only for 
wastewater treatment purposes at all times in connection with an en-site wastewater 
treatment facility in order to qualify for the exemption. EPA did not intend for the 
exemption to apply in either the "dual use" or "alternating use" scenario. Accordingly, a 
tank that operates on an "alternating use" basis, as you describe above, does not satisfy 
the WWTU exemption and is subject to all relevant RCRA regulations. 
 

One alternative approach to the WWTU exemption that you may wish to 
consider is the hazardous waste generator accumulation provision under §262.34. 
Under this provision, you could manage the tank as an accumulation device in your 
capacity as a hazardous waste generator (subject to the requirements of §262.34), and 
not as a tank subject to the WWTU exemption. As a generator, you could still perform 
wastewater treatment in that tank in addition to other "alternating" functions for those 
wastewaters generated on-site. Similar to the WWTU exemption, you would not need a 
RCRA permit or interim status for that tank under the generator accumulation 
provision, as long as you satisfy the requirements of this provision. 
 

Please note that because RCRA authorized states may have more stringent 
requirements than the federal program, we suggest that facilities contact their state 
agency to determine whether any additional requirements apply. Should you have any 
questions about the contents of this letter, please contact Jeff Gaines of my staff (703) 
308-8655. 
 

Sincerely, 
 
Elizabeth A. Cotsworth, Acting Director 
Office of Solid Waste 
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27 March 1998 
 
Ms. Elizabeth Cotsworth 
Acting Director, Office of Solid Waste 
U.S. Environmental Protection Agency 
401 M Street SW 
MC 5301W 
Washington, DC 20460 
 
RE: Interpretation Request 
 
Dear Ms. Cotsworth: 

 
This letter requests an interpretation of language found in a September 2, 

1988 Federal Register preamble (53 FR 34079) concerning tanks used as 
wastewater treatment units (WTUs) that may also be desired to be used 
for other purposes. The relevant section states [Para II (2)], 
 

"EPA intends that this exemption [for WTUs] apply to any 
tank system that manages hazardous wastewater and is 
dedicated for use with an on-site wastewater treatment 
facility. However, if a tank system, in addition to being 
used in conjunction with an on-site wastewater treatment 
facility, is used on a routine or occasional basis to store or 
treat a hazardous wastewater prior to shipment off-site for 
treatment, storage, or disposal, it is not covered by this 
exemption Unless the tank system otherwise qualifies for 
some other exemption, it would be subject to the revised 
standards for hazardous waste tank systems." 

 
The issue was also briefly addressed in an August 15, 1990 letter from 

Sylvia Lowrance, Director, Office of Solid Waste to Ted A. Hopkins, 
Oregon Department of Environmental Quality. The letter refers to and 
paraphrases the above citation, while not elaborating. 
 

There are two ways to interpret the meaning of the word Adedicated@ in 
the above. First, it could be that EPA is saying that WTU tanks must be 
dedicated for wastewater treatment service at all times and never for 
anything else. The second possibiIity is that WTU tanks must be 
dedicated for wastewater treatment service in the sense that if they arc 
ever used for hazardous waste accumulation service, they must meet the 
stricter design and operational requirements for hazardous waste tanks. 
 



RO 14262 

 
In practice the second possibility would occur when a tank system is 

dedicated to WTU service for part of the year, and dedicated to 
hazardous waste accumulation for a different part of the year. When the 
tank system operates in WTU mode, it would have to meet all the design 
and operations requirements of that service (primarily imposed via a 
wastewater pretreatment approval); when the tank system operates in 
hazardous waste accumulation mode, it would have to meet all the 
design and operational requirements imposed for that service. 
 

Naturally, the design elements of the tank system would have to meet 
the most stringent of either type of service from the start of this 
alternating use, and the tank system would need to be purged of 
hazardous waste before being switched to WTU service. 
 

We believe that EPA intends to allow the second possibility. The last 
sentence of the citation shows that the operative concern of EPA is that 
tanks used even occasionally for accumulation "would be subject to the 
revised standards for hazardous waste systems." The sentence seems to 
be cautionary in nature, to warn that full RCRA requirements apply if 
the WTUs are occasionally used for accumulation. Therefore, if tanks do 
meet full RCRA requirements when operated in accumulation mode and 
meet applicable requirements under the Clean Water Act for WTU tanks, 
alternating use as described above would be allowable. Also, it is clear 
that some alternate uses are allowed, specifically a use that "otherwise 
qualifies for some other exemption." If alternate uses subject to 
exemption are allowable, it follows that alternate uses in compliance with 
the standards for that alternate use should be allowed. 

 
It is understandable that the wording of the 1988 preamble assumes in 

inference that tanks are either accumulation or WTU and is not focused 
on the alternating use possibility. That is likely because the preamble 
was written before 40 CFR 265 Subpart J was extended to cover 
accumulation tanks as well as storage tanks. It is likely that a storage 
facility would not alternate the USC of a tank system since it would have 
little need to store before shipment off-site, instead, performing 
treatment on-site. Therefore, the preamble does not pause to clarify the 
alternating use possibility. That clarity comes from the intent of the last 
sentence. Thus, the word "dedicated" precludes dual use of a WTU tank 
designed only for CWA service, and is not meant to preclude complying 
alternating use, which would not have been a subject of interest in a 
preamble discussion directed at TSDFs. 
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In addition, the foregoing offers a reasonable conclusion. It would be 

wasteful to require an operator to build two parallel tank systems, each 
meeting a separate standard. When operating in RCRA mode, the WTU 
system would lie dormant, when operating in WTU mode, the RCRA 
system would be dormant. It is reasonable to allow alternating use when 
a tank system is adequately regulated for either and both applications. 
 

Please determine if our reading of EPA's intent is the correct one. Please 
call me at (207) 761-3928 if you have any questions. Thank you for your help. 
 

Sincerely, 
 
Susan Pendleton 
Program Manager 

 
 


