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9453.1986(03) 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
June 17, 1986 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  On-site Treatment 
 
FROM:     Marcia Williams, Director 
                  Office of Solid Waste 
 
TO:       Harry Seraydarian, Director 
              Toxics and Waste Management Division, 
               Region IX 
 
     The purpose of this memo is to respond to your April 9, 1986, 
request for clarification of a recent statement with respect to 
permitting of treatment activities occurring in a generator's 
accumulation tanks or containers. 
 
     As noted in your memo, the preamble to the final small 
quantity generator regulations promulgated on March 24, 1986, 
states that "... no permitting would be required if a generator 
chooses to treat their hazardous waste in the generator's 
accumulation tanks or containers in conformance with the 
requirements of Section 262.34 and J or I of Part 265." This 
interpretation is applicable to all generators subject to Section 
262.34. 
 
     This statement is based upon a legal interpretation of what 
the existing rules allow at this point in time rather than a 
deliberate and significant shift in Agency policy with respect to 
accumulation or treatment. The preamble discussion continues, 
"Nothing in Section 262.34 precludes a generator from treating 
waste when it is in an accumulation tank or container covered by 
that provision (emphasis added)." The interpretation is predicated 
on the fact that the Agency has allowed certain types of storage to 
occur at generation sites (i.e., accumulation for periods of 90, 
180, or 270 days, depending on generator type) without the 
requirement for permitting or interim status. Since the Agency has 
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never developed standards specific to treatment in tanks and 
containers, the same technical standards applicable to such storage 
(i.e., Subpart I or J of Part 265) would also be applicable to 
treatment. 
 
     In choosing to communicate this legal interpretation in the 
small quantity generator final rule, OSW sought to avoid forcing 
small firms to stop conducting beneficial treatment of small 
quantities of hazardous waste in their accumulation tanks and 
containers by requiring them to either cease treatment or expend 
significant resources to obtain a RCRA permit. We do not believe 
that allowing some treatment to occur while wastes are being 
accumulated prior to subsequent management, in full compliance with 
applicable tank or container standards, is currently prohibited 
under the existing regulatory scheme. 
 
     With respect to the limits of treatment which may occur 
without a permit on-site, this legal interpretation only applies to 
treatment occurring in a generator's own accumulation tanks or 
containers subject to, and in compliance with, Section 262.34. This 
means that the tank or container in which treatment occurs must be 
appropriately marked with the date the accumulation period began, 
the tank or container must be completely emptied every 90 days (or 
180/270 days for generators of 100-1000 kg/mo), and must be 
operated in strict compliance with Subparts I or J of Part 265. Any 
amendments to these Subparts which may be promulgated in the future 
would also apply. Treatment in other than tanks or containers 
(e.g., incineration, land treatment or treatment in surface 
impoundments) would continue to require a permit. 
 
     We would expect that generators that treat hazardous waste 
on-site in tanks or containers and who have obtained interim 
status, a full permit, or have a Part 3 application pending might 
wish to exit the permit process on the basis of this 
interpretation. Since such on-site treatment without a permit has 
never been legally precluded under RCRA, those who now wish to 
avail themselves of this interpretation may do so, provided they 
comply with all applicable rules respecting withdrawal of permit 
applications. If however, a unit that now qualifies for Section 
262.34 has, in the past, been subject to regulation because it did 
not qualify for the Section 262.34 exemption, the Region should 
determine whether the unit has residual obligations under Part 264 
or 265 (e.g., closure requirements). In addition, the fact that 
such a unit was once under interim status provides a basis for 
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action under Section 3008(h), where appropriate. 
 
     However, we would caution these generators, as well as those 
who may wish to alter their accumulation practices in order to 
conduct treatment without a permit, not to rely upon the continued 
existence of this legal interpretation in making process changes 
requiring substantial capital outlays. Specifically, OSW is now 
considering publication of an advanced notice of proposed 
rulemaking that would seek comment on a number of issues related to 
the 90/180/270 day accumulation provisions. Should the Agency 
decide at some time in the future to either modify the 90 day 
accumulation rule in some manner or to write specific standards for 
treatment, the obligations of generators with respect to treatment 
in accumulation tanks could change. 
 
cc:  Regional Division Directors; Eileen Claussen; Bruce 
       Weddle; Jack Lehman 
 


