
 RO 11389 

9551.1989(01) 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
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Mr. Robert H. Simmington 
Senior Environmental Engineer 
Niagara Plant - Waste Disposal 
Occidental Chemical Corporation 
P.O. Box 344 
Niagara Falls, New York  14302 
 
Dear Mr. Simmington: 
 
In response to your letter of November 28, 1988 to 
Mr. William Fortune, the following information is provided to 
clarify your questions about hazardous wastes containing 
halogenated organic compounds (HOCs).  Mr. Fortune is no longer 
with the Agency, so I am responding to your letter in his place. 
 
As correctly stated in your letter, the two-year national 
capacity variance for hazardous wastes containing HOCs in  
concentrations greater than 1000 ppm was rescinded in the First 
Third rule (Federal Register, August 17, 1988, page 31138), with 
the exception of HOC-contaminated soil and debris/  Your 
questions relate to the specific HOCs regulated by these 
provisions.  Your questions are repeated below, followed by our 
response. 
 
Question 1:  "The HOCs to be included in the 1000 ppm are only 
those listed in the Appendix III to Part 268 - List of 
Halogenated Organic Compounds Regulated Under Part 168.32, as 
published in the Federal Register, Vol. 562, No. 130 on 
Wednesday, July 8, 1987." 
 
Response:  As stated in your question, the Agency has limited 
the California list HOC prohibition to those HOCs listed in Part 
268 Appendix III, which is a finite list of constituents for 
which test methods exist.  In determining the concentration of 
HOCs in a hazardous waste for purposes of the land disposal 
restrictions, EPA has defined the HOCs that must be included in 
the calculation as any compounds that have a carbon-halogen bond 
and are listed in Appendix III.  Therefore, those wastes 
affected by the rescission of the two-year national capacity 
variance for hazardous wastes containing HOCs in total 
concentrations greater than or equal to 1000 mg/1 are those 
wastes contained in Part 268 Appendix III. 
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Question 2:  "The land disposal restrictions only apply to 
hazardous wastes that contain over the 1000 ppm HOCs (i.e., 
wastes classified as non-hazardous that contain over 1000 ppm of 
these HOCs or hazardous wastes with less than 1000 ppm of these 
HOCs are not restricted from land disposal)." 
 
Response:  The California list land disposal restrictions apply 
to wastes that: 
 
     Are listed as hazardous under 40 CFR Part 261; OR 
 
     Exhibit one or more of the characteristics of hazardous 
     waste identified in Part 261 (i.e., ignitability, 
     corrosivity, reactivity, or EP toxicity); AND 
 
     Also contain a California list constituent. 
 
In other words, as indicated in your question, the California 
list land disposal restrictions only apply to wastes that are 
listed or characteristic hazardous wastes and that also contain 
a California list constituent in concentrations that exceed the 
prohibition levels. 
 
Your second example in question 2 mentions hazardous wastes 
with less than 1000 ppm HOCs.  While these wastes would not be 
restricted from land disposal as California list wastes, they 
might be restricted as solvent- or dioxin-containing wastes, or 
as First Third wastes.  These restrictions include treatment, 
notification, demonstration, and certification requirements 
prior to disposal (see 53 FR 31138). 
 
Question 3:  You also requested an opinion as to whether the 
PCBTF Finishing Filter Soda Ash described in your "OXY 
CHEM-Niagara Plant Waste Characterization Form" is now subject 
to the land disposal restrictions on the basis of its HOC 
content, or will be in the future due to its characteristic of 
EP Toxicity for arsenic. 
 
Response:  Based on the data provided in your waste 
characterization, it appears that the total concentration of 
HOCs in this waste may exceed 1000 ppm (i.e., the value for 
total organic halogen is 3.7 percent, or 37,000 ppm).  As 
indicated in the response to question 1 above, however, the HOCs 
to be included in the calculation are only those listed 
 


