
 
QUESTION:  EPA lists certain chemicals in 40CFR 261.33 as “Commercial Chemical 
Products” subject to the hazardous waste regulations when they are disposed or intended for 
disposal. How are these listed chemicals controlled if they are used prior to disposal? 
 
ANSWER:  If a commercial chemical product listed in 40CFR 261.33 is disposed of prior to 
use, then it is subject to the hazardous waste regulations. After the chemical is used, it is a 
hazardous waste only if it exhibits a characteristic identified in 40CFR 261 Subpart C. As an 
example, if tetrachloroethylene (TCE) is used in an electrical transformer, any unused or 
residual 'TCE is regulated as a commercial chemical product (U210) until the transformer is 
actually put in service. A leak of TCE from the transformer, prior to use, (such as at the 
manufacturer's site, wholesaler's warehouse, or during transportation) would still be a leak of 
a commercial chemical product. If a spill occurred or the fluid was disposed of after the 
transformer was put into service, the tetrachloroethylene would be a hazardous waste only if it 
exhibited one or more of the characteristics. This is true despite the fact that the chemical 
composition of the fluid before and after its use in the transformer is essentially unchanged.  
(Note: Under CERCLA Section l02 (b), the reportable quantity for tetrachloroethylene is one 
pound. If the spill is a release under CERCLA  section 101(22), and the quantity spilled is 
one pound or greater, the spill  must be reported to the National Response Center.  For the 
report, required under CERCLA Section 103 (a), the specific hazardous waste identification 
under RCRA is not significant. 
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