
Mr. Mike Fusco 
North Division EHS Director . 

Safety-Kleen Systems, Inc. " 

P.O. Box 2313 
Aston, PA 19014 

Dear Mr. Fusco, 
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Thank you for your Novern ber 4,20118, h&;'alid your October 21,2009, ernaii 
expressing interest in the October 30, 2008, Revisions to the Definition of Solid Waste 
final rule. Enclosed are responses to the questions you raised regarding implementation 
of the final rule. As I am sure you are aware, the rule is currently in effect as part of the 
federal regulations in states and territories that are not authorized to implement the 
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) hazardous waste regulatory 
program, as well as in authorized states that have adopted the rule. (See 
h t t ~ : l l w w w . ~ . ~ w / e ~ ~ t e h ~ r o l ( d s w I s f a t e s ~ f .  htm for a list of states where the rule 
is currently isn effect.) However, because states may choose to be more stringent than 
the federal RCRA hazardous waste program, you should also consult with the 
appropriate state agency for any particular facility wishing to use the rule in an 
authorized state. . ha ." . . .. 1 

Thank you for your interest in hazardous secondary materials recycling. If you . . .  
have any further questions, please contact Tracy Atag i (703-308-8672, . . 
atagi.tracy@epa.gov) or Amanda Geldard l703-347-8975, .., s , qeldard.arnanda@epa.gov) . . .  
of my staff. :. :., + I . - . ?  
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Enclosures 



 

Responses to Definition of Solid Waste Final Rule Questions from 
Safety-Kleen Letter dated November 4, 2008 and Email dated October 21, 2009 

 
 

1. Question:  Can excluded material be comingled with hazardous waste and 
maintain the exclusion from the definition of solid waste (“DSW”)? Many 
Safety-Kleen facilities service multiple states (some of which may adopt the 
DSW rule at different times or may not adopt it at all). In addition, Safety-
Kleen will almost certainly service customers that do not avail themselves 
of the exclusion from the DSW. Safety-Kleen’s core services (such as 
picking up mineral spirits from parts washers) typically involve picking up 
a limited quantity of solvent from each customer. Presently, this solvent 
(which is chemically identical regardless of customer or regulatory status) 
from many customers is comingled (bulked) at one of our RCRA permitted 
intermediate facilities or a ten-day transportation facility. It is then 
reclaimed at one of our Recycle Centers. Due to the reasons mentioned 
earlier, this bulking and reclamation could involve the mixing of solvents 
exempted from the DSW with solvents that are not exempted. The October 
30th DSW regulation does not appear to cover this scenario and Safety-
Kleen is requesting clarification on the regulatory status of these mixtures.  

 
Response:  No. Excluded hazardous secondary materials cannot be 
commingled with regulated hazardous waste and still maintain the exclusion from 
the definition of solid waste. Excluded hazardous secondary materials may be 
mixed with hazardous waste, but the resulting mixture is a hazardous waste. This 
follows the general principle that RCRA applicability can not be avoided merely 
by mixing a hazardous waste with another material.1 

 
2. Question:  If a ten-day transfer facility is used as the intermediary can the 

secondary hazardous material be bulked into stationary tanks?  
 

Response:  No, hazardous secondary materials may not be managed in 
stationary tanks at transfer facilities. 40 CFR 261.4(a)(24)(ii) addresses the 
transportation of hazardous secondary materials. Under this provision, 
hazardous secondary materials in transport may not be stored for more than 10 
days at a transfer facility and must be packaged according to applicable 
Department of Transportation (DOT) regulations. The term transfer facility is 
defined in 40 CFR 260.10 to mean “… areas where shipments of hazardous 
waste or hazardous secondary materials are held during the normal course of 
transportation” (emphasis added).   
 
As is explained in the preamble to the Revisions to the Definition of Solid Waste 
final rule, the storage standard for defining transfer facilities is the same as that 
used for hazardous waste transportation (73 FR 64690, October 30, 2008). As 
such, the final rule expanded the existing definition of ‘transfer facility’ in 40 CFR 
260.10 so that it applies to transport of hazardous secondary materials, as well 

                                                 
1 Horsehead Resource Development Co., Inc. v. EPA, 16 F3d 1246 (February 1994). 



 2

as to the transport of hazardous wastes. Thus, the transfer facility term now 
applies to the transport of hazardous secondary materials in the same way it has 
applied to the transport of hazardous wastes. See 45 FR 86966, December 31, 
1980 (also enclosed) for a discussion of transfer facility requirements. 
Specifically, materials at transfer facilities may be consolidated from smaller to 
larger containers, but may not be managed in stationary tanks because such 
tanks are not portable and thus are not part of the “normal course of 
transportation.” Storage in stationary tanks at a transfer facility would not be a 
normal or routine activity of the transportation industry and thus is prohibited 
unless the facility has a permit or interim status (45 FR 86967; December 21, 
1980), or meets the conditions for an “intermediate facility” under 40 CFR 
261.4(a)(24)(vi). In addition, under 40 CFR 261.4(a)(24)(ii), hazardous secondary 
materials must be packaged according to applicable DOT regulations at 49 CFR 
Parts 173, 178, and 179, which do not apply to stationary tanks.  

 
3. Question:  Can a hazardous secondary material using the exclusion from 

the DSW be transported through a state that has not adopted the DSW 
exclusion without additional paperwork (e.g., Uniform Hazardous Waste 
Manifest) that is otherwise not necessary for it? 

 
Response:  RCRA section 3009 allows states to impose standards more 
stringent than those in the federal program. Thus, a state that has not adopted 
the DSW rule may impose state requirements, including the uniform hazardous 
waste manifest requirement, on hazardous secondary materials while the 
material is being transported through that state. Transporters should contact the 
state in question to ascertain its policy about shipments that would be excluded 
in other states. For a discussion on states’ options, see page 64753 of the 
Revisions to the Definition of Solid Waste final rule (73 FR 64753, October 30, 
2008).    

 
4. Question:  A RCRA Permit for the intermediate facility or final reclamation 

facility satisfies the reasonable efforts requirements for the generator of 
the hazardous secondary material. However, the recycling units of these 
permitted facilities are often not part of the RCRA Permit. As long as the 
storage and associated handling equipment for the hazardous secondary 
material is RCRA permitted, and the reclamation equipment is used as 
intended for the hazardous secondary materials, this should meet the 
reasonable efforts requirements of the generator. Is this the correct 
interpretation of this provision? 

 
Response:  Yes. The reasonable efforts conditions for generators of 40 CFR 
261.4(a)(24)(v)(B) and (C) apply when hazardous secondary materials are 
transferred to intermediate facilities and reclamation facilities where the 
management of these materials is not addressed under a RCRA Part B permit or 
interim status standards. The preamble to the Revisions to the Definition of Solid 
Waste final rule reiterated that reasonable efforts are not required if the 
intermediate facility or reclaimer’s RCRA Part B Permit or applicable interim 
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status standards extend to the management of the hazardous secondary 
materials in question (73 FR 64686, October 30, 2008).   
 
In the case where the intermediate facility or recycler’s permit or interim status 
standards address units used to manage the hazardous secondary materials, the 
generator is not subject to the reasonable efforts conditions of 40 CFR 
261.4(a)(24)(v)(B) and (C). Specific recycling units may or may not be addressed 
in a facility’s RCRA Part B permit or applicable interim status standards due to 
the operation of various provisions of 40 CFR 261.6.  

 
5. Question:  If the company servicing the generator of hazardous secondary 

materials provides the generator with information certifying that the 
intermediary facility and final destination facility possess RCRA Permits for 
the handling of the hazardous secondary material, does this meet the 
reasonable efforts requirements of the generator? 

 
Response:  This question asks whether a generator may rely on information 
provided by an intermediate facility or reclamation facility in order to determine 
that the facility actually does have a RCRA Part B permit (and, thus, the 
generator would not have to conduct reasonable efforts on the facility). A 
generator may use any appropriate information to determine that a Part B permit 
exists, including information provided by the intermediate facility or reclamation 
facility; however, it is ultimately the responsibility of the generator, itself, to decide 
whether it needs to conduct reasonable efforts. The generator may also contact 
the regulatory authority that issued the RCRA Part B permit.  

 
6. Question:  A generator of a hazardous secondary material operating under 

the authority of the DSW final rule must maintain records of off-site 
shipments and confirmations of receipt by the intermediate facility(ies) and 
final destination. Instead of using hardcopy confirmations of receipt, can 
the intermediate facility(ies) and final destination make this available to the 
generator through an extranet? The extranet allows customers to access 
data providing information on the tracking and reclamation of hazardous 
secondary materials that are taking advantage of the DSW exclusion.  

 
Response:  The confirmation of receipts requirements (40 CFR 
261.4(a)(24)(v)(E) and 40 CFR 261.4(a)(24)(vi)(C)) may be satisfied by routine 
business records (e.g., financial records, bills of lading, copies of DOT shipping 
papers, or electronic confirmations of receipt). As is explained in the preamble to 
the Revisions to the Definition of Solid Waste final rule, no specific template or 
format is required for these records (73 FR 64690, October 30, 2008). Thus, 
reclaimers and intermediate facilities may make confirmations of receipt available 
to the generator via an extranet; however, the generator is required under 40 
CFR 261.4(a)(24)(v)(E) to maintain confirmations of receipt at the generating 
facility for no less than three years. To meet this requirement, the generator 
could, for example, print and save information from the extranet or have 
electronic access to information spanning a minimum of three years. The 
generator should be prepared to provide the required information upon request.  
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7. Question: Safety-Kleen operates many RCRA Part B Permitted Branches. 

These Branches are different from our Recycle Centers. At the Branches 
we receive a variety of RCRA wastes and hazardous secondary materials 
(“HSM”). One of the waste streams – used mineral spirits from parts 
washers at our customers sites – is consolidated into one or more bulk 
tanks at the Branch. These mineral spirits are subsequently shipped to a 
Safety-Kleen Recycle Center where they are recycled (distilled) back into a 
parts washing product for servicing our customers. At our RCRA Part B 
Permitted Branches we can receive the mineral spirits from our customers 
as a hazardous waste, a non-hazardous waste, or a HSM depending on the 
precise use the customer has for the mineral spirits. Regardless of RCRA 
status, all of the mineral spirits are consolidated and bulked, then shipped 
off site to one of Safety-Kleen’s Recycle Centers for recycling into a 
product. Since the Branches [at which] we are initially consolidating and 
bulking the mineral spirits may be Part B Permitted, we are authorized to 
terminate any manifest that may be used for a waste shipment, consolidate 
and bulk all of the mineral spirits, and then ship the consolidated load to 
our Recycle Center with the Safety-Kleen Branch as the only generator. The 
area we are requesting guidance revolves around this Branch operation – 
since the Branch is the generator of the mineral spirits going to the 
Recycle Center, we believe that the Branch can take advantage of the 
transfer based option of the DSW and ship the mineral spirits to the 
Recycle Center solely as a HSM. We would appreciate any guidance the 
EPA can provide on this scenario. 

Response: Under 40 CFR 260.10, the definition of Hazardous secondary 
material generator means “any person whose act or process produces 
hazardous secondary materials at the generating facility….” Because Safety-
Kleen’s RCRA Part B permitted Branches, as described above, collect hazardous 
secondary materials from other generators and do not produce hazardous 
secondary materials at their facility, these Branches do not meet the definition of 
hazardous secondary material generator and thus cannot act as a hazardous 
secondary material generator under the transfer-based exclusion. These 
Branches, however, could act as an intermediate facility for hazardous secondary 
materials managed under the transfer-based exclusion if the Branches meet the 
conditions and requirements of an intermediate facility under 40 CFR 
261.4(a)(24). 

As described in the response to Question 1, if the Branches, in the process of 
consolidating, mix excluded hazardous secondary materials with hazardous 
wastes received from other generators, the resulting mixture is a hazardous 
waste. In this case, the Branches would become hazardous waste generators 
and would have to manage the mixture in accordance with the full RCRA Subtitle 
C hazardous waste regulations. 


