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OFFICE OF
SOLID WASTE AND
EMERGENCY RESPONSE

JUN 27 2005

Mr. T. L. Nebrich, Jr.

Technical Director

Waste Technology Services, Inc.
640 Park Place

Niagara Falls, NY 14301

Dear Mr. Nebrich:

Thank you for your letter of February 19, 2004, regarding the RCRA Land Disposal
Restrictions (LDRs) requirements for FO0O3 and D001 wastes. In your letter, you seeck
clarification on requirements for disposal, notification and treatment of these wastes.

The first issue you raise is whether a generator with a mixture of FO03 waste (containing
spent acetone) and water, which now does not exhibit the characteristic of ignitability, is required
to dispose the waste in a Subtitle C land disposal facility. Since the waste does not exhibit a
characteristic, it is no longer hazardous and does not have to be disposed of in a Subtitle C
facihity (55 FR 3871, January 31, 1991). However, if the waste was hazardous at the point of
generation, the waste must meet any LDR treatment requirements, which are listed in 40 CFR
268.40, prior to land disposal. See 40 CFR 268.40(¢e). In your case, it appears that the
characteristic of ignitability has been removed after the point of generation because the waste
was somehow mixed with water. Thus, you would have to meet the treatment standard for the
F003 constituents, as well as for any underlying hazardous constituents (UHCs) that were
reasonably expected to be present in the D001 waste at the point of generation. As explained
below, the UHC requirement for D001 wastes is not waived by the *in lieu of” provision under
40 CFR 268.9(a). Of course, dilution is prohibited as a substitute for adequate treatment (see 40
CFR 268.3).

Your second question asks which hazardous waste codes from your example waste need
to be included on the one-time LDR notification under 40 CFR 268.7. In your example, the
generator would need to list both the FOO3 and D001 waste codes. The generator would also
need to list the FOO3 constituent(s) of concern and any underlying hazardous constituents in the
D001 waste, unless the waste will be treated and monitored for all constituents. These
requirements are included in the Generator Paperwork Requirements Table found at 40 CFR
268.7(a).
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You also asked whether the “in lieu of” principle in 40 CFR 268.9(b) would apply to your
example FOO3 and DOO1 waste. The “in lieu of” principle is not applicable in this situation. As
you point out, the “in lieu of” principle applies where the treatment standard for the listed waste
includes a treatment standard for the constituent that causes the waste to exhibit the '
characteristic. Appendix VII to Part 261, Basis for Listing Hazardous Waste, includes no
hazardous constituents for FO03. Instead, the term N.A. appears, which is defined as: “Waste is
hazardous because it fails the test for the characteristic of ignitability, corrosivity or reactivity.”
Therefore, because there is no constituent specified as the basis for the FOO3 listing, it is not
possible to ascertain that the LDR treatment standard for the FO03 waste would address the
constituent(s) that caused the D001 waste to display the characteristic of ignitability.

Please be aware that this letter addresses only the federal hazardous waste regulations.
State regulations may be more stringent than the federal regulations. You may wish to contact
the appropriate state environmental agency to determine how their regulations apply to the issues
you have raised.

1 hope that this information will be helpful in resolving your issues. If you have any
further questions, please contact Laurie Solomon on (703) 308-8443.

Sincerely,

VT U

Matthew Hale, Director
Office of Solid Waste



