
  RO 11561 

9483.1990(03) 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
SEP 20 1990 
 
Philip F. Fox 
Heritage Remediation/Engineering, Inc. 
P.O. Box 51020 
Indianapolis, IN  46251 
 
Dear Mr. Fox: 
 
This letter is in response to your letter dated July 16, 1990,  
requesting several regulatory interpretations of the Federal 
hazardous waste regulations in 40 CFR Parts 260 - 271.  In your  
letter, you had outlined your assumptions about the Federal hazardous  
waste regulations' applicability in certain situations.  You also  
requested answers to a number of questions related to listed 
hazardous wastes from petroleum refining, as well as the exemption  
from permitting requirements available for certain wastewater  
treatment units (WWTU's). 
 
My staff has prepared responses to the assumptions about the  
regulations that you outlined in Sections I and II of your letter, 
and to the questions in Section III of your letter.  The responses 
are enclosed.  However, please note that State or local regulatory  
agencies may have regulations that are more stringent or are broader  
in scope than the Federal hazardous waste regulations.  Thus, any 
facility-specific questions must be addressed by the EPA Regional  
Offices, authorized States, and/or localities.  If you have questions  
on the responses provided here, please contact Becky Cuthbertson of  
my staff at (202) 475-9715. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 
 
 
Enclosures 
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Enclosure 1 
 
I.   Response to Section I. 
 
This section responds to certain points in Section I of the July  
16, 1990 letter that we would like to clarify. 
 
     �  In Part A., Wastewater Treatment Unit Exemption, your 
     discussion refers to facilities in several places.  Please be 
     aware of the specific meaning attached to the word "facility" in  
     the federal hazardous waste regulations; the wastewater 
     treatment unit exemption only applies to wastewater treatment 
     units that, among other things, meet the definition of "tank" in 
     40 CFR 260.10. 
 
     �  In your discussion of the 1981 Lehman letter, the broad 
     interpretation of "tank" in the Lehman letter refers to "unit 
     operations which are not obviously tanks such as filter presses, 
     filters, sumps, and many other types of processing equipment." 
     It does not specifically mention filter pressing and cake 
     drying.  [You should also be aware that EPA has proposed 
     regulating sludge drying units that do not qualify for the  
     wastewater treatment unit exemption.  See Enclosure 2 (the July 
     18, 1990 Federal Register, 55 FR 29230).] 
 
     �  At Line 70, the tank systems you refer to are subject to  
     permitting requirements if they are not eligible for another  
     exemption (including, but not necessarily limited to, the 90-day 
     exemption). 
 
     �  In Part B., Ninety Day Storage Exemption, we presume you meant 
     40 CFR 262.34 (a) (1) - (4). 
 
II.  Response to Section II. 
 
The discussion of the regulations in II.A. and II.B. of the July  
16, 1990 letter is fairly accurate.  The determination of petroleum  
refinery listing applicability is not addressed here; we presume that  
the listing applicability has been correctly determined at the  
refineries in question. 
 
The discussion in II.C. of the July 16, 1990 letter contains  
three terminology problems: 
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     �  In Line 155, the exemption includes tanks and ancillary  
     equipment - not all process units. 
 
     �  In Line 156, we would say "which treat or store a sludge of a 
     wastewater treatment plant" - the term by-product has a specific 
     meaning and use in the Part 261 regulations (�� 261.1 and 
     bottoms are specifically listed under �261.32 as K052, and by- 
     products that are specifically listed are hazardous wastes when 
     reclaimed (40 CFR 261.2(c)(3)). 
 
     �  In lines 208 through 214, you state broadly that 40 CFR Parts  
     262 - 270 apply to recyclable materials.  However, certain  
     recyclable materials are not subject to regulation, or are  
     subject to reduced requirements, when they are managed according  
     to the terms of their exemption in Section 261.6. 
 
III. Response to Section III. 
 
Listed below are portions of the questions in Section III of 
your July 16, 1990 letter, along with responses. 
 
A.I. Does the refinery stand to lose its coverage under the 
exemption if it accepts wastewater treatment sludges from other 
facilities, such as neighboring refineries, for dewatering at its 
facility? 
 
We initially addressed this question in the July 31, 1981 letter  
from John Lehman to Richard Boynton.  In this letter, Mr. Lehman  
explains that although the Agency contemplated limiting the exemption  
to on-site wastewater treatment units, the Agency decided not to 
differentiate between on-site versus off-site wastewater treatment  
units.  This policy was reiterated in the September 2, 1988 Federal  
Register (53 FR 34079), where we explained that "the applicability of  
the exemption does not depend on whether the on-site wastewater  
treatment facility also treats wastewater generated off-site."  
Accordingly, the refinery may be able to use the wastewater treatment  
unit exemption in 40 CFR 270.1(c)(2)(v) when accepting wastewater 
from off-site.  However, your question asked about wastewater  
treatment sludge; while wastewaters may be accepted under the  
exemption, the Lehman letter goes on to state that the facility can  
receive wastewaters, but not concentrated chemicals or non-aqueous  
wastes.  As long as the wastewater treatment sludge is not a  
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concentrated chemical or non-aqueous waste, the receiving facility  
may receive it and still be potentially eligible for the wastewater  
treatment unit exemption. 
 
In addition, we note that the accepting refinery must qualify as  
a "designated facility" in order to accept hazardous waste shipments  
from off-site via air, rail, highway, or water (see the definition of 
"designated facility" in 40 CFR 260.10, recently revised at 55 FR  
2353). 
 
2. Does it matter whether the company that owns the refinery accepting sludge 
from the neighboring refineries also owns the neighboring refineries? 
 
5.  If the wastewater treatment unit exemption covers an onsite 
facility, is the exemption modified or endangered if the facility 
treats petroleum tank bottoms, either as a non-waste or as a 
recyclable material (hazardous waste)?  Does it matter that the tank 
bottoms come from an offsite facility such as another refinery or a 
product terminal?  Does it make any difference whether or not the 
exempted onsite facility's owner owns the tank bottoms? 
 
Addressing your first question in this scenario, is the 
exemption modified if the facility treats tank bottoms [which are a 
non-waste] - we reiterate our explanation from Section II. that only  
in certain situations are the tank bottoms not a waste (i.e., if they  
are not listed and are reclaimed for use as feedstocks in a  
lubricating oil refining process and not in a process where fuels are  
made).  In such situations, the placement of the tank bottoms in the 
wastewater treatment unit has no effect on the availability of the  
exemption, because the hazardous waste regulations govern only those 
materials that are hazardous wastes.  Addressing the variation where  
the tank bottoms are a hazardous waste that is a recyclable material,  
the wastewater treatment unit exemption is not available because the  
tank bottoms are neither wastewater nor sludge (the two types of  
material that can be managed in an exempt wastewater treatment unit).  
The question of the tank bottoms' origin is thus moot, as is the  
question of who owns them. 
 
6. Do the answers to any of the above questions depend on 
whether or not 50% or more of the treated waste is wastewater treatment 
sludge generated onsite at the facility operating under the wastewater 
treatment exemption? 
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No.  There are no criteria that limit the exemption's availability based on 
the facility where the sludge is generated. 
 
B.I.  If the [listed sludges K048 and KOSI are] taken offsite to 
a facility owned by a third party who is in the hazardous waste  
treatment business and if the sludge treatment at the offsite 
facility consists of dewatering (centrifuge/belt press/filter 
press/or similar), is the offsite dewatering system eligible for the 
40 CFR 270.1(c)(2)(v) wastewater treatment system exemption? 
 
If the off-site facility meets the conditions in 40 CFR 260.10,  
then it may be eligible for an exemption under �270.1(c)(2)(v).  The 
definition of wastewater treatment unit is specified in �260.10.  
Assuming the unit is a tank and is subject to regulation under  
sections 307(b) or 402 of the Clean Water Act, the remaining 
criterion specified in �260.10 is the type of material received and  
the activity conducted ("Receives and treats or stores an influent 
wastewater...generates and accumulates...or treats or stores a  
wastewater treatment sludge which is a hazardous waste...").  Mr.  
requirements.  However, the wastewater treatment unit exemption 
itself is not altered by the TC. 
 
5. Is the answer to the main question starting at Line 276  
different if two or more refiners jointly ova the offsite facility as  
a partnership and if the refinery partners each send their respective 
wastewater treatment sludges to the offsite facility? 
 
The answer is not affected by the joint ownership (i.e.,  
partnership) of the off-site facility receiving the sludge. 
 
6. If the wastewater treatment unit exemption covers an offsite  
facility, is the exemption endangered or modified if the facility  
accepts petroleum tank bottoms, either as a non-waste or as a  
recyclable material (hazardous waste)? 
 
The exemption's applicability is indeed "endangered," or rather  
the wastewater treatment unit's owner/operator would not be able to  
claim it, if s/he did not meet the terms of the exemption in the  
definition of wastewater treatment unit in �260.10.  Specifically, 
the unit must receive and treat or store a wastewater, generate and 
accumulate a sludge, or treat or store a sludge.  As explained in the 
response to question A.5., when the tank bottoms that are a hazardous  
waste are neither a wastewater nor a sludge, the exemption is not  
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available. 
 
Note that if the recycling process where the tank bottoms are  
reclaimed is legitimate recycling, then under �261.6(c)(1) the  
recycling process is exempt from regulation. 
 
When the tank bottoms are not a waste (i.e. in the limited case  
where they are being recycled for use as a lubricating oil refinery 
feedstock, and are not specifically listed) or when they are not a  
hazardous waste (i.e. are neither listed not exhibit a characteristic  
of hazardous waste) the exemption's applicability is moot because the 
hazardous waste regulations apply only to hazardous wastes. 
 
C.1.  Can the refinery preserve the wastewater treatment unit 
exemption for units downstream of the storage tanks if it obtains 
RCRA Permits for the storage tanks for the offsite wastewater 
treatment sludge and/or for the petroleum tank bottoms? 
 
The wastewater treatment unit exemption is not altered by the  
regulatory status of other storage tanks located at the same 
facility.  If a hazardous waste storage tank does not meet the  
necessary criteria in the definition of wastewater treatment unit,  
that unit cannot be eligible for the wastewater treatment unit... 
 


