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LIQUID HAZARDOUS WASTES IN LANDFILLS 
 
Mr. Peter S. Daley 
Director, Research and Development 
Chemical Waste Management, Inc. 
Technical Center 
150 West 137th Street 
Riverdale, Illinois  60627 
 
Dear Mr. Daley: 
 
This is in response to your letter of June 24, 1985, in  
which you requested clarification of a number of procedural 
matters dealing with the management of liquid hazardous wastes 
in landfills. 
 
Your first issue concerns the use of the Paint Filter Liquids 
Test for containerized materials.  You are correct in your under- 
standing that the Paint Filter Liquids Test (Federal Register, 
April 30, 1985) applies to containerized materials only as a 
means to verify, where needed, that there are no "free-standing" 
liquids.  The current regulations (§264.314 and 265.314) prohibit 
the disposal in landfills of "free-standing liquids" in containers, 
not "free liquids" (see 47 Federal Register 12316, March 22,1982). 
The March 22 preamble described free-standing liquids as those 
that form distinct pools or layers above or below the waste in a 
container.  The preamble further states that where it is difficult 
to determine whether a layer is a free-standing liquid, the paint 
filter test can be used.  Where there are no distinct layers or 
pools of liquid at the surface or within the waste there are no 
free-standing liquids.  Free-standing liquids are a subset of 
free liquids.  Thus, the waste might contain free liquids (in 
accordance with the Paint Filter Liquids Test) but might not be 
classified as containing free-standing liquid.  On the other 
hand, all free-standing liquids are free liquids. 
 
In the March 22, 1982, rule and preamble, the Agency stated 
that landfill operators should use readily available, technically 
feasible techniques, such as decanting of free-standing liquids 
from containers or other removal methods, or absorbing or solidifying 
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the free-standing liquids in containers, to eliminate free-standing 
liquids prior to landfilling.  In most cases, determining the 
presence or absence of free-standing liquids will not be 
difficult.  Where it is difficult to determine whether a 
given substance is a free-standing liquid, the preamble 
stated that the paint filter test can be used. 
 
The promulgation of the Paint Filter Liquids Test on 
April 30, 1985, does not change how the current requirements 
for containers (i.e., free-standing liquids) should be complied 
with.  Your suggestion to supplement visual inspections with 
routine paint filter testing is a good quality control 
practice. 
 
Your second issue concerns the stabilization of liquids 
standing on bulk loads manifested as solids.  You state that 
these liquids could be the result of rain, snow, or transporta- 
tion vibrations, and that this occurrence can be especially 
troublesome at sites without treatment permits if stabilization 
of this liquid in situ is considered "treatment."  You propose 
to apply a stabilization agent to these standing liquids 
on bulk loads and verify the effectiveness of this action by 
the use of the Paint Filter Liquids Test rather than turning 
away such loads at the gate.  If the standing liquid layer 
is not poured off or decanted, then your concept of applying 
a stabilization agent to the surface of the load can be 
performed.  However, as you pointed out, this treatment 
would require a treatment permit.  There is no exemption or 
exception to the treatment definition for the chemical treatment 
of bulk liquids. 
 
A facility that does not have a treatment permit may be 
able to use the exemption that applies to wastes and absorbents 
when they are added to a container for the first time 
(§270.1(c)(2)(vii)).  (See 47 Federal Register 8304).  If 
the standing liquid on the bulk load can be decanted or 
otherwise removed, this liquid can be placed in a container 
with absorbents, or an absorbent can be added without requiring 
a treatment permit.  The disposal of the container must 
comply with the current requirements for containers. 
 
Another provision in the regulations allows the use of 
new treatment processes at interim status facilities to 
facilitate compliance with new regulatory provisions.  Under 
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§270.72(c), an owner or operator of a hazardous waste management 
facility having interim status may file an amended Part A 
application for a change in treatment, storage, or disposal 
processes, or the addition of such processes, if the change 
is necessary to comply with Federal regulations or State or 
local laws.  Any such change in the Part A would have to be 
approved by EPA or an authorized State. 
 
As a matter of clarification, we assume that by "in situ" 
you mean the waste is treated in the bulk container or other 
container, tank, or device, and do not mean treatment in the 
landfill since all bulk hazardous wastes must be treated 
prior to placement in the landfill. 
 
Your third issue concerns the disposal of bulk liquid 
wastes to which the generator has added an absorbent.  You 
believe that such waste can be chemically stabilized through 
the addition of sufficient stabilization reagents, and that 
the resulting product will pass the Paint Filter Liquids 
Test.  You asked for guidance on the acceptability of this. 
 
Based on the recent amendments to the Resource Conservation 
and Recovery Act (RCRA), we believe the Congress intended 
that liquid wastes that can be safely incinerated or otherwise 
treated or that can be reclaimed and reused, especially 
organic liquids, should be so treated or reclaimed.  Further, 
we believe the language of Section 3004(c)(1) or RCRA prohibiting 
the landfilling of liquids that are solely treated by the 
use of absorbents is intended to encourage such treatment or 
reclamation.  Therefore, generators should be discouraged 
from simply adding absorbent materials to such wastes. 
 
On the other hand, Congress also intended that the ban 
on landfilling absorbent-treated liquid waste should not be 
construed to restrict the landfilling of chemically stabilized 
or treated wastes.  Therefore, it is our belief that bulk 
liquid wastes to which an absorbent has been added can be 
chemically stabilized and can be landfilled after being 
stabilized.  We believe this type of activity is consistent 
with the intent of Congress and is acceptable as long as the 
chemical stabilization is in compliance with the bulk 
hazardous liquid waste guidance (e.g., the treated waste 
passes the Paint Filter Liquids Test). 
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Your fourth and last issue concerns the containerization 
and solidification of bulk liquid wastes.  You asked whether 
on a non-routine basis, certain bulk wastes could be solidified 
and landfilled in containers.  This is allowable under our 
interpretation of the statute.  Disposal of these containers 
in the landfill must, of course, comply with the current 
disposal requirements for containers (40 CFR 264.314 or 
265.314). 
 
I hope these responses fully answer your questions; if 
you should have additional concerns or comments, please feel 
free to contact Mr. Paul Cassidy of my staff, at 202-382-4682. 
 
The Agency is still considering all comments, including 
yours, that have been received on the bulk hazardous liquid 
waste guidance.  We hope to issue revised guidance as soon as 
possible. 
 
Sincerely, 
 
 
John P. Lehman 
Director 
Waste Management and 
   Economics Division 
 
 
cc:  Ken Shuster 
     Paul Cassidy 
     Barbara Pace 
     RCRA Division Directors: Regions I - X 
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