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TANKS USED FOR EMERGENCY CONTAINMENT 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
SEP _6 1984 
 
Timothy A. Taylor 
Wang Laboratories, Inc. 
Mail Stop 02G2 
41 Wellman Street 
Lowell, Massachusetts  01851 
 
Dear Mr. Taylor: 
 
This is in response to your letter of August 2, 1984, 
in which you requested an interpretation of RCRA regulations 
regarding tanks used for emergency secondary containment.  It 
should be understood that his interpretation applies only to 
the Federal regulations promulgated in 40 CFR Parts 260-265. 
In states with EPA-authorized hazardous waste programs, the 
state regulations will apply. 
 
As provided under 40CFR §264.1(g)(8) and §265.1(c)(11), 
emergency structures (including tanks) are exempted from the 
regulatory standards of 40CFR Parts 264 and 265 (except for 
the preparedness and prevention and contingency plan require- 
ments of those standards).  To qualify for the exemption a 
unit must be intended exclusively for immediate responses to 
discharges of hazardous wastes, such as burst pipes, ruptured 
containers or tanks, breached dikes, and the like.  Structures 
used for responding to discharge events which occur periodically 
or repeatedly, or in which containment or treatment extends 
beyond the immediate response period, do not qualify for the 
exemption. 
 
The applicability of the exemption to the three example 
"secondary containment" tanks described in your letter must be 
determined based on a site-specific assessment of each unit 
against the above criteria.  For example, taking the case of 
the tank used to contain spilled residue from a truck loading/ 
unloading area, the exemption would apply to the tank only if 
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it could be demonstrated that such spills were extremely rare 
and unpredictable events. 
 
I hope this adequately answers your questions.  Please let 
me know if I can be of any further assistance. 
 
Sincerely, 
 
 
Peter Guerrero 
Special Assistant to the Division Director 


