
 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
 
 

SEPTEMBER 15, 1987 
 
 
 

Mr. Stuart J. Gock 
Environmental Coordinator 
Printing Development, Inc. 
2010 Indiana Street 
Racine, WI  53405 
 
Dear Mr. Gock: 
 
 The following information is being provided in response to your letter of April 6, 1987, 
regarding the definition of aqueous as used in the Corrosivity Characteristic, 40 CFR Part 261.22(a)(l). 
 
 As you are aware, the corrosivity characteristic does not specifically define what constitutes an 
aqueous waste.  However, we have developed guidance in defining the term “aqueous.”  In particu1ar, 
we consider a waste to be aqueous if it has a liquid phase containing more than 50 percent water.”  
(See attached letter from Dr. John Skinner, Director of the Office of Solid waste, on February 26, 
1985.)  This position is currently in effect and you shou1d use the 50 percent water cut-off as a basis 
for evaluating whether or not to test your wastes for corrosivity. 
 
 I should point out that we are considering reviewing this position, as well as the need for a 
regulatory definition of aqueous waste.  Therefore, you should be aware that a regulatory definition of 
aqueous may be proposed at some point in the future. 
 
 If you have any additional questions, please do not hesitate to contact me. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Robert Scarberry, Acting Chief 
Waste Characterization Branch 
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FaxBack#  11292 



 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C.  20460 

 
OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 

FEBRUARY 26, 1985 
 

Mr. Kevin J. Walter 
Chief, Bureau of Technical Services 
Division of Environmental Enforcement 
Department of Environmental Conservation 
State of New York 
50 Wolf Road 
Albany, New York 12233-0001 
 
Dear Mr. Walter: 
 
 I am writing in response to your recent letter requesting clarification of the definition of the 
characteristic of ignitability for hazardous wastes. 
 
 Your understanding that the words “it is a liquid, other than an aqueous solution containing less 
than 24 percent alcohol by volume” were intended to exclude alcoholic beverages, such as wine, and 
non-liquid materials is correct.  However, while the Agency’s intent was that this exemption apply to 
potable beverages only, because the term “alcohol” was used instead of “ethanol,” all aqueous wastes 
which are ignitable only because they contain alcohols (here using the term alcohol to mean any chemical 
containing the hydroxyl [-OH] functional group) are excluded from regulation. 
 
 While the Agency completes the process of officially adopting a method for identifying “free 
liquids,” for use in the land disposal regulations, it is our current practice to employ Method 
9095 (see “Test Methods for Evaluating Solid Waste, SW-846”) for such purposes.  Any material 
passing through the paint filter is deemed to be a liquid. 
 
 With respect to what constitutes an “aqueous solution,” such a solution is one in which water is 
the primary component.  This means that water constitutes at least 50 percent by weight of the sample.  
Although we have not officially approved any test methods for determining a waste’s water content, any 
competent laboratory should be able to make such a determination using standard techniques (e.g., Karl 
Fisher titration, GC). 
 
 We share your concern over the ambiguities in the current ignitability definition and have a 
program underway to correct the characteristic’s shortcomings.  Specifically, changes are under 
development to replace the alcoholic solution exclusion with a generic exclusion for those wastes which, 
while possessing a flash point below 60°C, neither continue to burn nor, if they do burn, release enough 
energy to be cause a major fire.  In addition, steps are being taken to expand the ignitability 
characteristic to include wastes which are physical solids.  Both of these changes will involve proposal 
and promulgation of specific definitional test methods and thresholds.   



 

 
 I hope this information clears up any questions you may have about the ignitability characteristic.  
If you have any further questions concerning any of the hazardous waste characteristics, please contact 
David Friedman, of my staff, at:  202-382-4770. 
 

Sincerely yours, 
 
 
 

John H. Skinner  
Director 

Office of Solid Waste 



 

General Chemical Corporation 
Environmental Matters 
P.O. Box 389 
Parsippany, NJ 07054-0389 
(201) 515-0900 
 

June 22, 1987 
 
 
 

Ms. Eileen Claussen, Director 
Characterization and Assessment Division 
WH562B 
Environmental Protection Agency 
401 M. Street SW 
Washington, DC 20460 
 
Dear Ms. Claussen: 
 
In 40 CFR, Part 261.22(a)(l) of Subpart C, Characteristics of Hazardous Waste, one of the 
characteristics for determining if a waste is hazardous is defined as follows: 
 
 “(1)  It is aqueous and has a pH less than or equal to 2 or greater than or equal to 12.5, _ _ _ _ 
_” 
 
In attempting to determine the regulatory status regarding certain liquid waste streams we need to 
ascertain the EPA definition of the term “aqueous” in the above.  This term is defined in the Glossary of 
Chemical Terms as a “solution or suspension in which the solvent is water.” 
 
If this is the definition intended for use by EPA, then we would conclude that only those waste liquid 
solutions containing greater than 50% water and meeting the pH criteria would be characterized as 
hazardous wastes. 
 
Your confirmation and comment on the above would be greatly appreciated. questions can be 
addressed to my attention at (201) 515-1841. 
 

Sincerely yours, 
 

GENERAL CHEMICAL CORPORATION 
 
 

B.N. Fleischer  
Manager, Pollution Control 

 



 

July 22, 1987 
 
 
 

MEMORANDUM 
 
SUBJECT: Definition of “aqueous” in RCRA regulations 
 
FROM: Becky Cuthbertson 
  Information Specialist, RCRA/Superfund Hotline 
 
TO:  Jacqui Sales 
  Office of Solid Waste 
 
 Thank you for your presentation Monday on the California List land disposal restrictions.  You 
had mentioned the lack of a regulatory definition of “aqueous”.  A letter from John Skinner to Kevin J. 
Walter, dated February 26, 1985, defines “aqueous solution”, a term used in the ignitability 
characteristic.  A copy of this letter is attached for your information. 
 
 
 
cc:  Denise Sines 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 

 
 
 
 

April 6, 1987 
 
 
 

Mr. Matt Straus  
#WH562V 
Waste Characterization Branch 
USEPA  
401 M. Street SW 
Washington, DC  20460 
 
Dear Mr. Straus: 
 
A problem with the definition of what “aqueous” means in the definition of the characteristic of 
corrosivity has again risen (See enclosed letter of February 26, 1987).  Any assistance you might 
provide on this matter would be greatly appreciated. 
 
Thank you again for your assistance in this matter.  Please feel free to contact me if you have any further 
questions regarding this matter. 
 

Sincerely, 
 

PRINTING DEVELOPMENTS, INC. 
 
 
 

Stuart J. Gock  
Environmental Coordinator 

 
SJG/db 
 
Enc. 
 
cc:  E. C. Sandvig 
       J. G. Behrens 
 


