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"Designating Exempt Recycling Facilities on the Manifest" 
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QUESTION:  A generator who transports, or offers for 
transportation, hazardous waste for off-site treatment, storage, 
or disposal must prepare a hazardous waste manifest and designate 
on the manifest one facility that is permitted to handle the 
shipment (§§262.20(a) and (b)).  Does the requirement to 
designate a permitted facility preclude shipments of hazardous 
waste to recycling facilities that are exempt from RCRA 
permitting requirements? 
 
ANSWER:  No, the federal EPA requirement to designate on the 
manifest a destination for each hazardous waste shipment does not 
prohibit generators from sending waste to exempt recycling 
facilities.  Box 9 on the Uniform Hazardous Waste Manifest (EPA 
Form 8700-22) is reserved for the name and site address of the 
designated facility.  As indicated in the definition of 
designated facility  under §260.10, the universe of sites to 
which a generator may direct hazardous waste includes permitted 
facilities, facilities operating under interim status, facilities 
which reclaim precious metals from hazardous waste, and hazardous 
waste recycling facilities exempt from permitting requirements 
under §261.6(c)(2).  (For further explanation of this provision 
see 50 FR 652; January 4, 1985.)  Although the recycling process 
itself is exempt from RCRA regulation, owner/operators of 
facilities that recycle hazardous waste must obtain an EPA 
identification number and comply with the manifest requirements 
under §§265.71 and 265.72 (§261.6(c)(2)).  (April 1994 Monthly 
Hotline Report) 
 
 


